Vanoers.nlHR SolutionsAansprakelijk voor iemand anders zijn loonheffingen-schuld?

Aansprakelijk voor iemand anders zijn loonheffingen-schuld? 

Loonheffingen die niet zijn afgedragen kunnen op uw organisatie worden verhaald. De inleners- en ketenaansprakelijkheid is daarom extra actueel. Lees verder.

Het is de verwachting dat er als nasleep van de coronacrisis, wanneer schulden alsnog betaald moeten worden, een verhoogd aantal faillissementen aangevraagd zal worden. De loonheffingen die door deze bedrijven niet zijn afgedragen, kunnen mogelijk op uw organisatie worden verhaald. De inleners- en ketenaansprakelijkheid is daarom extra actueel.

Arbeidskrachten

Indien je als organisatie werkzaamheden laat verrichten door arbeidskrachten die een dienstbetrekking hebben met een andere werkgever, dan kan je als organisatie soms toch aansprakelijk gesteld worden voor de loonheffingen van deze arbeidskrachten. Dat heet inlenersaansprakelijkheid en ketenaansprakelijkheid.

Inlenersaansprakelijkheid

Inlenersaansprakelijkheid is aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw die de uitlener (bijvoorbeeld een uitzendbureau) niet betaalt.

Als u personeel inleent, kan de Belastingdienst u daarvoor aansprakelijk stellen.

Ketenaansprakelijkheid

De ketenaansprakelijkheid is aansprakelijkheid voor loonheffingen die een onderaannemer niet betaalt. De regeling maakt elke schakel van de ketenaansprakelijk voor alle volgende schakels. Van ketenaansprakelijkheid is veel sneller sprake dan organisaties vaak verwachten. Zo kan je in voorkomende gevallen bijvoorbeeld ook aansprakelijk worden gesteld voor de loonheffingen van het schoonmaakbedrijf dat je inhuurt. Dit is in eerdere rechtspraak onder andere gebeurd bij horeca- en fastfood-ondernemingen.

Risico verkleinen

Om het risico van aansprakelijkstelling te verkleinen kunt u onder andere gebruik maken van G-rekeningen. Heeft u al voldoende maatregelen getroffen om deze risico’s te beheersen? Wij ondersteunen u er desgewenst graag bij.

Meer weten?

Mocht u vragen hebben over dit artikel, dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon voor de loonadministratie, of met Angela Veraart, onze adviseur loonheffingen.  U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact met op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!