Vanoers.nlJuridisch advies, HR SolutionsHet belang van een aandeelhoudersovereenkomst

Het belang van een aandeelhoudersovereenkomst 

Het belang van een aandeelhoudersovereenkomst

In de dagelijkse wervelwind van ondernemen kan het gebeuren dat belangrijke niet dagelijkse (juridische) zaken geen of te weinig aandacht krijgen. Één van deze zaken, is het belang van een aandeelhoudersovereenkomst. In een aandeelhoudersovereenkomst maken aandeelhouders met elkaar belangrijke afspraken op specifieke gebieden. Het is het fundament voor een stabiele samenwerking tussen aandeelhouders.

Belang aandeelhoudersovereenkomst

Stel u voor: meerdere aandeelhouders bundelen hun ideeën, middelen en energie in een bedrijf. De toekomst lijkt helder. Zonder belangrijke afspraken over specifieke omstandigheden kunnen de beste bedoelingen echter snel veranderen.

Waarom is een aandeelhoudersovereenkomst dan belangrijk? Omdat een aandeelhoudersovereenkomst een document is dat de rechten, plichten en verwachtingen van alle aandeelhouders duidelijk vastlegt.

Duidelijkheid tussen aandeelhouders

Aandeelhouders kunnen verschillende verwachtingen en doelen hebben.  Een aandeelhoudersovereenkomst kan belangrijke zaken tussen aandeelhouders vaststellen zoals hoe om te gaan met arbeidsongeschiktheid, overlijden, verkoop van aandelen en dividenduitkeringen. Door hier vooraf met elkaar afspraken over te maken voorkomt dit ongewenste verrassingen.

Hetzelfde geldt voor meningsverschillen en conflicten. Hoe gaan we hier als aandeelhouders mee om?  Een aandeelhoudersovereenkomst kan een gestructureerde manier bieden om conflicten en/of geschillen met elkaar op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan een bindend advies regeling.

Continuïteit

Wat als een aandeelhouder het bedrijf wil verlaten en zijn aandelen wil verkopen? Een aandeelhoudersovereenkomst kan bepalingen bevatten over het overdragen of terugkopen van aandelen waardoor de continuïteit van het bedrijf wordt gewaarborgd. Door vooraf afspraken te maken over hoe te handelen bij een voorgenomen verkoop kan snel en efficiënt gehandeld worden.

Draaiboek

In essentie is een aandeelhoudersovereenkomst een draaiboek hoe te handelen bij bepaalde (onvoorziene) omstandigheden. Het is beter om hier als aandeelhouders op voorbereid te zijn dan hierdoor te worden overvallen. Wij helpen u daar natuurlijk graag mee verder.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze specialisten van HR Solutions helpen u graag. Neem contact op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Marco Schouwenaar
Marco Schouwenaar
Manager juridisch advies
Van Oers HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!