Wat houdt de EUDR in?
De EUDR verplicht bedrijven aan te tonen dat hun producten niet afkomstig zijn van recent ontboste of gedegradeerde gebieden. Alleen producten die volledig traceerbaar zijn tot aan het perceel van oorsprong en voldoen aan de duurzaamheidscriteria, mogen nog op de Europese markt worden gebracht. Dit betekent dat bedrijven hun ketens transparant moeten maken: waar komt een product vandaan, welke risicoās zijn er in het land van herkomst, en hoe wordt geborgd dat er geen schade is toegebracht aan bossen? Informatie moet minimaal vijf jaar worden bewaard.
Wat betekent dit voor ondernemers?
De EUDR vraagt ondernemers om hun keten opnieuw onder de loep te nemen. De juiste voorbereiding begint bij het beantwoorden van een aantal cruciale vragen:
- Vallen uw producten onder de EUDR? Zijn de producten die u verhandelt gerelateerd aan vee, hout, cacao, koffie, palmolie, rubber of soja?
- Wat is uw rol in de keten? Bent u marktspeler of handelaar? De verplichtingen verschillen per rol.
- Hoe wordt mijn bedrijf geclassificeerd? Als mkb-bedrijf of grote onderneming? Dit bepaalt hoe diepgaand uw rapportageverplichtingen zijn.
- Heb ik mijn keten voldoende in beeld? Beschikt u over gegevens zoals geo-locaties, productdetails en risicoanalyses?
- Zijn processen ingericht op lange termijn compliance? Is er een systeem om gegevens vast te leggen en minimaal vijf jaar te bewaren?
Marktspeler of handelaar: dit is het verschil
De EUDR maakt onderscheid tussen bedrijven die producten als eerste op de EU-markt brengen (marktspelers) en bedrijven die deze producten binnen de EU verder verhandelen (handelaren). Marktspelers zijn verplicht om een volledig due diligence-systeem (DDS) op te zetten. Handelaren hoeven in principe alleen informatie van hun leveranciers vast te leggen, tenzij zij niet onder het mkb vallen ā in dat geval gelden dezelfde verplichtingen als voor marktspelers.
Verschillen in verplichtingen tussen mkb en grote bedrijven
De EUDR geldt vanaf 30 december 2025 voor grote ondernemingen. Het mkb krijgt tot 30 juni 2026 de tijd om te voldoen aan de eisen. De inhoudelijke verplichtingen zijn grotendeels gelijk, maar verschillen in diepgang en administratieve lasten. In alle gevallen geldt: bedrijven moeten inzicht krijgen in hun keten, risicoās beoordelen en informatie correct documenteren.
Meer informatie
Wilt u weten wat de EUDR voor uw organisatie betekent en hoe u zich effectief voorbereidt op de nieuwe verplichtingen? Onze Duurzaamheidsadviseurs staan klaar om u te helpen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies of een verkenning van uw toeleveringsketen. Neem contact op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!