Vanoers.nlAgroAgroflits week 6

Agroflits week 6 

Agroflits week 6

Lees het laatste agrarische nieuws

Actueel cursusaanbod voor ondernemers in de agrosector

Binnenkort organiseren wij voor u de volgende cursussen:  

In deze kennissessies praten wij u graag bij over de mogelijke vervolgstappen. Hierbij is er volop gelegenheid om vragen te stellen over zaken die u bezighouden.

Hoe wordt uw box 3-inkomen over 2023 berekend?

Over uw inkomen uit vermogen betaalt u belasting in box 3. Onder vermogen vallen bezittingen – zoals spaargeld, beleggingen en een tweede woning, verminderd met schulden – zoals een hypotheek op een tweede woning. Het box 3 inkomen wordt in 2023 berekend volgens nieuwe wetgeving. Over de eerste € 57.000 (of € 114.000 voor fiscaal partners) betaalt u geen belasting. Dit is het heffingsvrij vermogen. De waarde van uw bezittingen en schulden boven het heffingsvrij vermogen wordt belast tegen een fictief rendementspercentage. Deze percentages zijn voor 2023 als volgt: 

  • 0,93% voor bank- en spaartegoeden; 
  • 6,17% voor beleggingen, onroerend goed en andere bezittingen; 
  • 2,46% voor schulden. 

Vervolgens betaalt u over het totaal berekende fictief rendement 32% belasting. Heeft u vragen over het box 3-stelsel? Neem contact op met uw relatiebeheerder of fiscaal adviseur. 

Lagere stikstofgebruiksnormen 2024

Voor percelen die liggen in nutriënten verontreinigde gebieden is de stikstofgebruiksnorm in 2024 met 5% naar beneden gegaan. Voor grondwaterbeschermingsgebieden op zand- en lössgronden in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg bedraagt deze verlaging zelfs 10%. Of deze verlaging op uw perceel van toepassing is, kunt u nakijken door in Mijn Percelen in mijn.rvo.nl de kaartlagen GWB-gebied en NV-gebied te selecteren. Houd hier rekening mee als u uw bemestingsplan over 2024 gaat opstellen. 

Derogatievergunning

Wilt u als veehouder dit jaar weer een derogatievergunning aanvragen? Dan heeft u hiervoor nog de tijd tot en met 29 februari 2024. De hoeveelheid extra stikstof dierlijke mest die u op basis van de derogatievergunning mag gebruiken is ten opzichte van 2023 met 10 kg per hectare afgenomen. Voor de geldende voorwaarden verwijzen wij u naar de site van RVO. 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!