Vanoers.nlKlantverhalenKompak Food Tilburg

“Als ondernemer ben je in de lead, maar je hebt een partner als Van Oers nodig”

Jan Spiering | Kompak Food Tilburg
  • Corporate Finance
Kompak Food Tilburg

Een relatie van Van Oers Corporate Finance spreekt zich uit over de samenwerking. Dit keer Jan Spiering, directeur-eigenaar Kompak Food Tilburg.

Jan Spiering was ervan overtuigd dat er ooit een moment zou komen dat hij met Kompak Food Tilburg als zelfstandig bedrijfsonderdeel (los van de Kompak Group) verder zou gaan. Hij wist alleen niet wanneer. Bijna tien jaar lang behield Jan zijn focus en bewaarde hij zijn geduld tot het moment daar was.

Koop/verkoop bedrijfsonderdeel

“De liefde voor het bedrijfsonderdeel Kompak Food, dat uit mijn koker komt, werd alsmaar groter. Ik dacht er steeds vaker aan om Kompak Food in Tilburg los te trekken uit de groep. Ik vergeet nooit dat ik in 2010 een keer van Kompak Food in Tilburg naar Kompak Non-Food in Etten-Leur reed en één van mijn contacten bij Van Van Oers vanuit de auto belde en hem letterlijk zei: ‘het moet een keer gaan gebeuren’. Op de achtergrond was ik altijd op zoek naar het juiste momentum. Intussen ging het werk verder.”

Twee dingen brachten de overname in een versnelling. “In 2015 kwam mijn zoon Jan junior in het bedrijf. Sommige dingen plan je niet, die lopen gewoon zo. Hij doorloopt sindsdien alle facetten in het bedrijf om het door en door te leren kennen. Met de vierde generatie in huis werd bij mij de wens nog groter om Kompak Food uit te kopen. De strategische visie die we met de Kompak Group in 2017 lieten optekenen, bevestigde dat het voor de groep ook beter zou zijn als Kompak Food op eigen benen zou staan. Na dit strategisch rapport heb ik doorgepakt en ben ik met Van Oers Corporate Finance rond de tafel gaan zitten. Je bent als ondernemer in de lead maar hebt een partner als Van Oers nodig voor de waardebepaling, het in kaart brengen van financieringsmogelijkheden én de onderhandeling. Complicerende factor was dat ik in het transactieproces zowel behoorde tot de verkopende partij (vanuit Kompak Group) als de koper was. Een moeilijk proces van een half jaar volgde waarin heel wat heen en weer gepingpongd is.”

 

Complex transactieproces

“Ondanks dat het transactieproces niet makkelijk was, kijk ik er met een goed gevoel op terug. Je wordt er sterker door. Ik hield steeds mijn doel voor ogen en gaf niet op. Wat ik heb geleerd, is dat het niet alleen gaat om kennis maar ook om de persoon. Want zelfs al heb je de beste deal van de wereld, als je elkaar niet aardig vindt, dan wordt het niks. Van Oers Corporate Finance had een klik met álle partijen. Mijn contactpersoon en zijn team kenden Kompak, maar zagen ook in waar de behoefte van de bank lag. Dat heeft geholpen bij het laatste stukje. Uiteindelijk groeien dan alle partijen naar elkaar toe; de gulden middenweg.”.

 

Verder na de deal

In juli 2018 kwam de deal rond. “Sindsdien is er weer rust en focus. Kompak Food Tilburg is mijn bedrijf. We werken met een team van vijftig medewerkers. De bezettingsgraad in onze fabriek is hoog. Bedrijven besteden het mengen en verpakken van foodproducten namelijk steeds vaker liever uit, mede door alle aandacht voor allergenen. De juiste stap is nu gezet om het familiebedrijf op termijn over te dragen aan de volgende generatie. Jan junior en ik hebben uitgesproken dat we toewerken naar een bedrijfsoverdracht binnen vier a vijf jaar. Tegen die tijd betrekken we daar Van Oers Corporate Finance weer bij.”

 ‘Van Oers Corporate Finance had een klik met alle partijen

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Van Oers Corporate Finance

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Wilt u zeker weten dat u met de juiste partij aan tafel zit voor uw fusie of overname? Van Oers Corporate Finance is uw professionele adviseur.
Bekijk onze dienst Direct contact
image description
Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Benieuwd naar hoe wij uw bedrijf verder helpen?
Laat een terugbelverzoek achter of bekijk onze diensten en branches en vind daar de perfecte specialist.
Bekijk mogelijkheden phone Terugbelverzoek