De werkkostenregeling, hoe zit het precies?

Beleggen
werkkostenregeling door van oers loonadvies

Wat is de werkkostenregeling?

De werkkostenregeling heeft als uitgangspunt dat alles wat een werkgever aan een werknemer in geld of in natura verstrekt of vergoedt (in eerste instantie) loon vormt. De werkgever mag 1,2% (2019) van de totale loonsom gebruiken voor onbelaste vergoedingen aan werknemers (de ‘vrije ruimte’). De onbelaste vergoeding mag de werkgever (in redelijkheid) naar eigen inzicht verdelen over de werknemers. Als de werkgever in totaliteit meer dan 1,2% van de totale loonsom vergoedt, dan wordt het meerdere tegen 80% in de eindheffing van de loonheffing betrokken. Dit betekent dat de werkgever de kosten van de belasting voor zijn rekening neemt en derhalve niet bij de werknemer wordt belast. De werkgever heeft onder de werkkostenregeling achteraf dus geen keuzemogelijkheid meer om het te belasten bij de werknemer.

werkkostenregeling door van oers loonadvies

Uitzonderingen werkkostenregeling

Op de regel dat de waarde van alle (onbelaste) vergoedingen en verstrekkingen ten laste komt van de vrije ruimte, gelden de navolgende uitzonderingen:

  • Intermediaire kosten
  • Nihilwaarderingen
  • Gerichte vrijstellingen

Aanwijzen als werkkosten

Vergoedingen en verstrekkingen dient u aan te wijzen als werkkosten of als belast loon voor de werknemer. Deze keuze moet vaststaan op het moment van het vergoeden of verstrekken.

werkkostenregeling door van oers loonadvies

Alles weten over de werkkostenregeling?

Voor meer informatie over de werkkostenregeling kunt u contact opnemen met onze specialisten. U bent van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin we u alles vertellen over de werkkostenregeling.

Meer weten of een gratis demo ontvangen?

Neem direct contact met ons op

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager loonadvies
Vragen over de werkkostenregeling?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.
Neem contact op phone Terugbelverzoek