Vanoers.nlIT AdviesWat doet uw IT-partner om uw cybersecurity te waarborgen?

Wat doet uw IT-partner om uw cybersecurity te waarborgen? 

Onze relaties maken veelvuldig gebruik van IT-partners voor het onderbrengen en onderhouden van informatiesystemen. Als u gebruik maakt van een cloudapplicatie voor het voeren van uw financiële gegevens/administratie of uw IT-partner beheert uw automatiseringsomgeving, dan betekent dit dat uw IT-partner toegang heeft tot uw systemen en daarmee dus uw gegevens. Weet u hoe uw IT-partner de continuïteit en betrouwbaarheid van uw IT-systemen en informatievoorziening waarborgt? Wij adviseren om uw bestaande IT-partners en softwareleveranciers periodiek te evalueren, zeker omdat u verantwoordelijk blijft voor (de data in) de systemen.

Uitbesteedde IT-diensten

Informatietechnologie speelt een belangrijke rol bij het uitvoeren van de bedrijfsactiviteiten en is tegenwoordig niet meer weg te denken bij het nemen van belangrijke besluiten. Het uitbesteden van IT-diensten aan externe IT-partners brengt vele voordelen met zich mee, waaronder toegang tot gespecialiseerde kennis en kostenbesparing. Het uitbesteden van de interne IT-beheersing brengt echter ook risico’s met zich mee. Denk hierbij aan het belang van controle op de garanties die uw externe IT-partners bieden. Deze controle is van essentieel belang om de beveiliging van uw gegevens en de ononderbroken werking van uw bedrijfsactiviteiten te kunnen waarborgen.

Bescherm gevoelige informatie

Een van de voornaamste redenen om de uitbesteedde  informatiebeveiligingsmaatregelen aan de zijde van IT-partners te controleren, is de bescherming van gevoelige gegevens. Organisaties delen vaak vertrouwelijke informatie met externe partijen, variërend van klantgegevens tot gevoelige bedrijfsinformatie. Zonder passende beveiligingsmaatregelen bij deze externe partijen, kunnen bedrijven worden blootgesteld aan datalekken, inbreuken op de privacy en de mogelijke juridische consequenties.

Continuïteitswaarborging

Een ander cruciaal aspect is de garantie van de continuïteitswaarborgen. Bedrijfsprocessen zijn steeds afhankelijker van IT-systemen. Een storing bij een externe IT-partner kan een domino-effect hebben op uw eigen bedrijfsvoering. Door de continuïteitsmaatregelen van IT-partners te evalueren, kunnen bedrijven de robuustheid van hun externe dienstverleners beoordelen en potentiële risico’s minimaliseren die de continuïteit van uw eigen bedrijfsprocessen in gevaar kunnen brengen.

Bovendien kunt u door het controleren van de uitbestede maatregelen van uw IT-partners beter voldoen aan regelgevende vereisten. Met steeds strengere wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming en privacy, is het essentieel voor organisaties om ervoor te zorgen dat hun externe IT-partners voldoen aan alle relevante compliance-normen. Ook met het oog op de naderende NIS2-regelgeving is het van belang om de ketenverantwoordelijkheden bij uw partners in kaart te brengen en te evalueren. Een gebrek aan naleving kan leiden tot boetes en reputatieschade.

Stel de juiste vragen

Om inzicht te krijgen in de beheersmaatregelen van uw IT-partner is het goed hen om hierover te bevragen. Hieronder een greep uit de maatregelen die u kunt nagaan bij uw IT-partner

  • Hoe heeft uw IT-partner de logische en fysieke (gegevens)beveiliging ingericht?
  • Hoe gaat uw IT-partner om met autorisaties en authenticatie?
  • Hoe borgt uw IT-partner dat toegang tot uw omgeving wordt ingetrokken als een medewerker uit dienst treedt?
  • Monitort uw IT-partner verdacht verkeer binnen het netwerk?
  • Hoe heeft uw IT-partner de back-up ingericht en wordt de werking van de back-up maatregelen periodiek getest en geëvalueerd?
  • Hoe zorgt uw IT-partner er voor dat zij voldoet aan wet- en regelgeving, zoals AVG en de aankomende NIS2?
  • Is uw IT-partner gecertificeerd volgens standaarden zoals ISO27001?
  • Beschikt uw IT-partner over een ISAE3402, SOC1 of SOC2 assurance verklaring die u periodiek kunt opvragen en beoordelen?

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wilt u meer informatie over onze dienstverlening? Onze IT & Cybersecurity consultants helpen u graag. Neem vrijblijvend contact met hen op via onderstaande button of per e-mail: IT-Advies@vanoers.nl

  • icon
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
wesley riool
Wesley Riool
IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Wie onderneemt, heeft heel wat data te beveiligen. Van Oers helpt u cyberrisico’s inperken, zodat u niet alleen financieel maar ook online gezond blijft. Dat is ondernemen met voorsprong! En onze IT-specialisten gaan nog een stap verder. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en creëren daarmee nieuwe kansen.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Brechtje Brugman-Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers | Manager IT advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.