Vanoers.nlWat is het nut van een familiestatuut?
Wat is het nut van een familiestatuut?

Het familiestatuut (ook wel familieconvenant genoemd) kan veel inzicht en rust geven bij familiebedrijven. Niet alle familiebedrijven hebben een dergelijk convenant en dat is een gemiste kans. We gunnen ieder familiebedrijf namelijk rust en inzicht in het bedrijf en harmonie binnen de familie.

Waarom een familiestatuut?

Het belangrijkste motief voor een familieconvenant is behoud van harmonie binnen het familiebedrijf.  Met een professioneel familiestatuut voorkomt u toekomstige conflicten. Het helpt de relatie tussen de familie en het bedrijf helder te krijgen en het is vaak de basis voor de continuïteit van het familiebedrijf over meerdere generaties. De belangen van de verschillende familieleden kunnen van elkaar afwijken, maar door gezamenlijk afspraken te maken zal de familie zich eerder aan regels houden die zijn opgesteld middels consensus dan aan regels die zijn opgelegd.

 

Wat is een familiestatuut?

De volgende thema’s worden vastgelegd in een familiestatuut:

  • Familie & historie (normen en waarden)
  • Visie & strategie
  • Eigendom & zeggenschap
  • Financiën & dividend
  • Werken in het bedrijf
  • Communicatie & overleg
  • Onderhoud convenant (dynamisch).

 

Wanneer een familiestatuut?

Ondernemers vinden het zinvol om een convenant op te stellen zodra familieleden toetreden als eigenaar of gaan werken in het bedrijf. Maar ook juist ruim voordat het opvolgingsproces aanstaande is kan een familieconvenant zinvol zijn. Ook bij het optimaliseren van de bestuursstructuur (governance) of als de harmonie binnen een familie onder druk komt te staan biedt een familieconvenant haar meerwaarde.

 

Hoe beginnen?

Het begint met een inventarisatie van de bestaande juridische documenten zoals de statuten van de (holding)vennootschap, een stichtingadministratiekantoor, (levens)testamenten, huwelijkse voorwaarden en eventueel een aandeelhoudersovereenkomst. Ook is een goede financiële planning van belang in dit proces waarna de thema’s met de familie besproken en ingevuld kunnen worden. Hiervoor worden individuele gespreken gevoerd met de bestuurders, alle kinderen en hun partners.

Uiteraard staan uw wensen voorop en is iedere familie en ieder familiebedrijf uniek. Een standaard familiestatuut bestaat daarom gelukkig niet.

Wij begeleiden en adviseren u en uw familie graag naar een familiestatuut wat inzicht en rust geeft voor het bedrijf en harmonie binnen de familie.

Hier leest u meer over dit onderwerp.

eric jansen
Eric Jansen
Manager fiscaal
Direct contact