Vanoers.nlWat is het nut van een familieconvenant?
Wat is het nut van een familieconvenant?

Het familieconvenant (ook wel familiestatuut genoemd) kan veel inzicht en rust geven bij familiebedrijven. Niet alle familiebedrijven hebben een dergelijk convenant en dat is een gemiste kans. We gunnen ieder familiebedrijf naast rust en inzicht in het bedrijf namelijk ook een kompas naar de toekomst en harmonie binnen de familie.

 

Waarom een familieconvenant?

Het belangrijkste motief voor een familieconvenant is behoud van harmonie. Het helpt daarnaast de relatie tussen familie en bedrijf helder te krijgen en het is vaak de basis voor de continuïteit van het bedrijf.

 

Wat is een familieconvenant?

Het familieconvenant komt het vaakst boven tafel op het moment dat overdracht van leiding en/of eigendom speelt. De volgende thema’s worden vaak vastgelegd in een convenant:

  • Familie & historie (normen en waarden)
  • Visie & strategie
  • Eigendom & zeggenschap
  • Financiën & dividend
  • Werken in het bedrijf
  • Communicatie & overleg
  • Onderhoud convenant (dynamisch).

Familieconvenant

 

Wanneer een familieconvenant?

Zoals bij veel zaken in het leven is de weg er naar toe minstens zo belangrijk als het doel zelf. Dat geldt zeker voor het familieconvenant. Het is daarom vaker zinvol om een familieconvenant op te stellen dan u wellicht denkt. Vaak vinden ondernemers het zinvol om een convenant op te stellen zodra familieleden toetreden als eigenaar of gaan werken in het bedrijf. Maar ook juist ruim voordat het opvolgingsproces aanstaande is kan een familieconvenant zinvol zijn en een leidraad zijn in dit proces. Ook bij het optimaliseren van de bestuursstructuur (governance) of als de harmonie binnen een familie onder druk komt te staan biedt een familieconvenant haar meerwaarde.

 

Hoe beginnen?

Het begint vaak met een inventarisatie van de bestaande juridische documenten zoals de statuten van de (holding)vennootschap, een stichtingadministratiekantoor, (levens)testamenten, huwelijkse voorwaarden en eventueel een aandeelhoudersovereenkomst. Ook is een goede financiële planning van belang in dit proces waarna de thema’s met de familie gezamenlijk en/of afzonderlijk besproken en ingevuld kunnen worden.

Uiteraard staan uw wensen voorop en is iedere familie en ieder familiebedrijf uniek. Een standaard familieconvenant bestaat daarom gelukkig niet.

Wij begeleiden en adviseren u en uw familie graag naar een familieconvenant wat inzicht en rust geeft voor het bedrijf en een kompas naar de toekomst met harmonie binnen de familie.

eric jansen
Eric Jansen
Manager fiscaal
Direct contact
Van Oers Dga en Familiebedrijven
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.