Vennootschapsbelasting 

Prinsjesdag

Hier worden de verwachte wijzigingen voor Prinsjesdag met betrekking tot de Vennootschapsbelasting besproken. De wijzigingen voor de overige belastingmiddelen zijn te lezen via deze link.

Vennootschapsbelasting

Fonds voor gemene rekening

Op Prinsjesdag wordt het wetsvoorstel verwacht waarbij fondsen voor gemene rekening vanaf 1 januari 2025 alleen nog vennootschapsbelastingplichtig zijn als wordt voldaan aan twee voorwaarden.

  1. FGR staat onder toezicht van de Nederlandsche Bank, en
  2. Het FGR heeft een vergunning van of registratie bij de AFM
    Voor alle fondsen die niet aan deze voorwaarden voldoen wordt het fonds fiscaal aangemerkt als een besloten fonds. Het gevolg hiervan is dat er afrekening komt in de vennootschapsbelasting over de stille reserves en afrekening over de aanmerkelijk belang claim in box 2. Voor beide afrekeningen biedt het wetsvoorstel overgangsrecht in 2024.

Open CV

Met Prinsjesdag komt naar alle waarschijnlijkheid het wetsvoorstel tot afschaffing van de open CV. Dit wetsvoorstel zal voorzien van overgangsrecht gedurende 2024, zodat er geen directe heffing in de vennootschapsbelasting en in box 2 zal zijn. De verwachte ingangsdatum is 1 januari 2025.

Aanpassing VBI regime

Op Prinsjesdag wordt het wetsvoorstel verwacht waarin het regime voor de vrijgestelde beleggingsinstellingen vanaf 2025 alleen nog toegankelijk is voor bepaalde instellingen in het kader van de Wet Financieel Toezicht.

Vastgoedmaatregel FBI

Een FBI mag door deze aanpassing niet meer rechtstreeks beleggen in onroerend goed. Het wetsvoorstel wordt met Prinsjesdag gepresenteerd. De vermoedelijke ingangsdatum van deze maatregel is 1 januari 2025.

Aanpassing kwalificatiebeleid buitenlandse rechtsvormen

De kwalificatie van buitenlandse rechtsvormen vindt in Nederland plaats aan de hand van de rechtsvormvergelijkingsmethode. In het wetsvoorstel aanpassing kwalificatiebeleid rechtsvormen worden twee aanvullende methoden geïntroduceerd, de symmetrische methode en de vaste methode. Het doel van dit wetsvoorstel is het verminderen van hybride mismatches.

Earningsstrippingmaatregel

In de voorjaarsnota is voorgesteld om de drempel van € 1 miljoen te laten vervallen voor vastgoedlichamen met aan derden verhuurd vastgoed.

Minimumkapitaalregel banken en verzekeraars

Deze specifieke renteaftrekbeperking voor banken en verzekeraars werkt in bepaalde gevallen onevenwichtig uit. Deze onevenwichtigheid zal worden hersteld door de regeling op technische punten aan te passen.

Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink
Manager bureau vaktechniek fiscaal
  • icon
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink | Manager bureau vaktechniek fiscaal
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!