Vanoers.nlBelastingadviesZelf betaalde premie beroepspensioenfonds aftrekbaar?

Zelf betaalde premie beroepspensioenfonds aftrekbaar? 

Zelf betaalde premie beroepspensioenfonds aftrekbaar?

In de meeste gevallen worden de premies van een deelnemer aan een beroepspensioenfonds betaald door de werkgever. In dat geval komt de premie in mindering op het in de loonheffing te betrekken loon van de deelnemer.

Vraag over zelf betaalde premies beroepspensioenfonds

In enkele situaties betalen deelnemers de premies aan het beroepspensioenfonds zelf. Deze premie wordt dan niet direct op het loon in mindering gebracht. De gestelde vraag die het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst op haar website heeft gezet, is of deze zelf betaalde premie in de aangifte inkomstenbelasting mag worden opgenomen als negatief loon.

 

Antwoord voor werknemers

Onder de voorwaarde dat de pensioenregeling, waarvoor de premie is betaald, voldoet aan de regels van de Wet op de loonbelasting 1964 en blijft binnen de in die wet gestelde grenzen, is de zelf betaalde premie aan beroepspensioenfondsen aftrekbaar. Of de werkgever hiervoor een vergoeding beschikbaar heeft gesteld, doet hierbij niet ter zake. Voor die eventuele vergoeding geldt, dat deze tot het loon uit dienstbetrekking gerekend dient te worden.

 

Antwoord voor ondernemers

Het komt ook voor dat ondernemers verplicht zijn deel te nemen aan een beroepspensioenfonds en daarvoor premies dienen te betalen. Echter, aangezien een ondernemer geen loon ontvangt, kan de ondernemer de premies niet als negatief loon in aanmerking nemen. De premies mogen als kosten van de onderneming in aftrek worden gebracht.

 

Meer informatie

Als u naar aanleiding van dit artikel of over pensioenen of andere oudedagsvoorzieningen in het algemeen vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met uw pensioen- of belastingadviseur van Van Oers.

kees bullens
Kees Bullens
Senior belastingadviseur
Contact
  • icon
kees bullens
Kees Bullens
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kees bullens
Kees Bullen | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.