Vanoers.nlNieuwsPeriodieke waardebepaling met oog op toekomstige verkoop

Periodieke waardebepaling met oog op toekomstige verkoop

Periodieke waardebepaling

Een regelmatige waardebepaling geeft richting en is een goede benchmark voor de gevolgen van ondernemersbeslissingen voor de toekomst.

Verhelderend

Het uitvoeren van een waardebepaling vormt een vast onderdeel van een koop- of verkooptraject. Het is jammer dat dit vaak ook de eerste keer is dat de ondernemer besluit tot het uitvoeren van een waardebepaling. Een waardebepaling kan juist heel erg van toegevoegde waarde zijn wanneer er nog helemaal geen sprake is van koop- of verkoopplannen. In de praktijk merken wij dat een waardebepaling voor veel ondernemers heel erg verhelderend werkt.

 

Verschillende scenario’s

De waarde van een onderneming wordt bepaald op basis van de verwachte toekomstige geldstromen. Tijdens het uitvoeren van een waardebepaling wordt je daardoor gedwongen om bewust stil te staan bij de toekomstverwachting van de onderneming en de richting die je met de onderneming in wil slaan. De uitgangspunten die hierbij gehanteerd worden zijn erg bepalend voor de uiteindelijke waarde. Door het aanpassen van de uitgangspunten en door te werken met verschillende scenario’s, krijg je als ondernemer een duidelijk beeld en gevoel bij de impact die bepaalde ontwikkelingen op de waarde van de onderneming kunnen hebben. Het geeft verhelderende inzichten in de verdiencapaciteit en de voornaamste waardebepalende elementen van de onderneming.

 

Beïnvloeden risicoprofiel

De toekomstige geldstromen worden vervolgens afgezet tegen een bepaald risicoprofiel. Hierdoor wordt men gedwongen stil te staan bij de kwetsbaarheden van de onderneming. Hoe zit het met de risicospreiding van de activiteiten? Hoe afhankelijk is de onderneming van haar voornaamste afnemers en leveranciers? Hoe afhankelijk is de onderneming van de directeur/grootaandeelhouder? De duidelijke vervolgvragen zijn natuurlijk; hoe kan men naar de toekomst toe deze kwetsbaarheden verminderen en wat is de impact hiervan op de waarde van de onderneming? Ook hier geldt dat men door het veranderen van de uitgangspunten inzicht krijgt in de waarde-impact van bijvoorbeeld de kwetsbaarheden van de onderneming.

 

Toekomstige verkoop

In de praktijk merken wij dat steeds meer ondernemers er waarde aan hechten om periodiek een waardebepaling uit te voeren. Het voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld een jaar later kan worden bekeken in hoeverre de onderneming in lijn loopt met de verwachtingen en wat de daaruit voortkomende waardeontwikkeling is. Ook met het oog op een toekomstige verkoop kan het zinvol zijn om tijdig een waardebepaling uit te voeren zodat er voldoende tijd is om eventuele waarde drukkende elementen en omstandigheden te verbeteren.

Hieronder volgen een aantal waardebepalende elementen van een onderneming in het kader van toekomstige verkoop:

  • Maak het bedrijf verkoopklaar, begin ruim van tevoren met de voorbereidingen voor de verkoop een onderneming. Zorg dat de juridische structuur geoptimaliseerd wordt voor een overname door een derde. De termijn die nodig is om dit te bereiken zonder fiscaal nadelige consequenties kan oplopen tot zes jaar wanneer onroerend goed ‘verhangen’ moet worden binnen de structuur.
  • De overdragende ondernemer dient misbaar te zijn voor de onderneming. Dat betekent dat het succes van de ondernemer veranderd moet zijn in het succes van de onderneming. Het vastleggen van belangrijke kennis van de vertrekkende ondernemer en het vastleggen van handelscontracten is daarbij essentieel.
  • Zorg dat minimaal vijf jaar voor overdracht gewerkt wordt met strategische planning en indien nog niet aanwezig dient een jaarlijkse planning- en controlcyclus ingevoerd te worden.
  • Vervangingsinvesteringen dienen normaal uitgevoerd te worden.
  • Cyberrisico’s dienen onder controle te zijn en privacygevoelige data adequaat beveiligd. Oftewel er dient sprake te zijn van een professionele organisatie.
  • Zorg ruim van tevoren voor een herstructurering van het vreemd vermogen zodat er bij overdracht geen verplichtingen resteren in de vorm van vaste rentecontracten of derivaten.
  • Wees u bewust dat iedere koper zijn eigen rendementseis bepaalt op een investering.

Meer informatie over een waardepaling van uw bedrijf?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie omtrent waardebepaling van uw bedrijf? De adviseurs van Van Oers Corporate Finance helpen u graag.  Neem contact met ons op of bel voor advies.

Jerry van Leent
Jerry van Leent
Transactiemanager
Contact
Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
Jerry van Leent
Jerry van Leent | Transactiemanager
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek