Vanoers.nlNieuwsWat is de pensioenleeftijd van uw medewerkers?

Wat is de pensioenleeftijd van uw medewerkers?

pensioenleeftijd

Tot voor kort was de gemiddelde pensioenleeftijd 61 jaar. Veel mensen willen nog steeds eerder stoppen met werken, maar door de wetswijzigingen van de afgelopen jaren is de gemiddelde pensioenleeftijd ondertussen opgelopen naar 65 jaar (volgens CBS). Wanneer gaan uw medewerkers eigenlijk met pensioen?

AOW-leeftijd

De ingangsdatum van het pensioen van de overheid, de AOW, is 66 jaar. Door het pensioenakkoord blijft deze leeftijd de komende 2 jaar bevroren op 66 jaar én 4 maanden. Daarna gaat de AOW-leeftijd weer stijgen. De AOW-leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting.

Aangezien de AOW voor het gros van de mensen een substantieel onderdeel van het pensioeninkomen is, zorgt het opschuiven van de ingangsdatum automatisch voor een oplopende pensioenleeftijd. Ter indicatie: een AOW-uitkering voor iemand die gehuwd / samenwonend is bedraagt ongeveer € 795,00 netto per maand. Voor iemand die alleen woont is de AOW ongeveer € 1.158,00 netto per maand.

 

Ouderdomspensioen via werkgever

Naast de AOW wordt meestal ouderdomspensioen via de werkgever opgebouwd. De pensioenleeftijd voor dit ouderdomspensioen is ondertussen opgelopen naar 68 jaar. Dit wil overigens niet zeggen dat het pensioen niet eerder in kan gaan. In de meeste pensioenregelingen is bepaald dat het ouderdomspensioen eerder in kan gaan.

Indien een medewerker op 66-jarige leeftijd AOW ontvangt en het ouderdomspensioen gaat in op 64 jaar, dan is de hoogte van het ouderdomspensioen vaak niet voldoende om onbezorgd met pensioen te gaan.

 

Minder werken, gedeeltelijk met pensioen

Steeds vaker wordt gekozen voor een geleidelijke afbouw van het aantal uren dat een medewerker werkt, in combinatie met het vervroegd in laten gaan van het ouderdomspensioen. Op deze wijze kan een medewerker minder gaan werken en gedeeltelijk met pensioen.

 

Variëren in hoogte en maatwerk

In de meeste pensioenregelingen is het mogelijk om de hoogte van het ouderdomspensioen tijdelijk hoger te laten uitkeren. Dus wil een medewerker eerder (gedeeltelijk) met pensioen, dan kunnen op basis van maatwerk maatregelen worden getroffen waardoor uw werknemer van een passend (pensioen)inkomen kan gaan genieten.

Meer informatie

Gaan er medewerkers binnenkort of binnen enkele jaren met pensioen? Neem contact op met Jeroen van der Linden van onze vestiging Etten-Leur.

jeroen van der linden
Jeroen van der Linden
Manager loonadvies
Contact
jeroen van der linden
Jeroen van der Linden
Van Oers Loonadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
jeroen van der linden
Jeroen van der Linden | Manager loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek