Vanoers.nlNieuwsPensioenakkoord of pensioenvoorwoord?

Pensioenakkoord of pensioenvoorwoord?

pensioenakkoord of pensioenvoorwoord

Groots wordt het “pensioenakkoord” na 9 jaar onderhandelen gepresenteerd. Waarom moet het pensioenstelsel aangepast worden en wat houdt dit akkoord in? Is dit nu een pensioenakkoord of pensioenvoorwoord…?

Waarom ander pensioenstelsel?

De arbeidsmarkt is de afgelopen decennia veranderd. Er zijn veel ZZP-ers en flexwerkers actief, we werken geen heel leven meer voor dezelfde werkgever en -niet te vergeten- we worden gemiddeld ouder en moeten langer werken.

Doelstelling(en) nieuw pensioenstelsel

Het nieuwe pensioenstelsel dient persoonlijker en transparanter te worden. Dit houdt met name in dat iedereen een eigen pensioenspaarpot krijgt, waarbij meer inzicht ontstaat heeft in de kosten van een pensioen én wat dit straks oplevert. Aan de andere kant wordt de hoogte van de pensioenuitkering minder zeker.

Minder zekerheid, meer meebewegen met economie

Pensioenen dienen sneller en makkelijker mee te kunnen bewegen met de economie. Op dit moment werkt dat juist andersom. Als het minder goed gaat, wordt dit vooruitgeschoven en als het beter gaat worden pensioenen gekort. Door pensioenuitkeringen minder zeker te maken, hoeven pensioenfondsen minder buffers aan te houden en kunnen pensioenen sneller aangepast worden, zowel positief als negatief.

Verplichte AOV voor ZZP-er

De ZZP-er moet zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Daarnaast kunnen zij zich vrijwillig aansluiten bij een pensioenfonds.

AOW-leeftijd 66 jaar en zware beroepen

De AOW-leeftijd gaat minder snel omhoog: deze blijft de komende 2 jaar 66 jaar. Daarna gaat deze weer stijgen, maar minder snel. Werknemers met een zwaar beroep kunnen 3 jaar eerder met pensioen gaan. Werkgevers mogen deze werknemers (gedeeltelijk) doorbetalen. Tot een inkomen van € 19.000 bruto per jaar is dit boetevrij. Op deze wijze kunnen werkgevers oudere werknemers die niet meer kunnen werken toch eerder laten stoppen.

Het is niet de intentie van het kabinet dat mensen die een zwaar beroep uitoefenen massaal gebruikmaken van deze regeling. Daarom maakt zij extra geld vrij voor om- en bijscholing, loopbaanbegeleiding en/of generatiepactregelingen te stimuleren.

Pensioenvoorwoord?

De vakbondsleden van het FNV stemmen half juni over dit principe-akkoord in de vorm van een referendum aan zo’n 1 miljoen FNV-leden. Is het kakelverse pensioenakkoord niet meer dan een voorwoord, dat door de vakbondsleden van tafel geveegd wordt gezien de “oplossing” voor de zware beroepen?

Vragen over oudedagsvoorzieningen?

Neem contact met ons op.

jeroen van der linden
Jeroen van der Linden
Manager loonadvies
Contact
jeroen van der linden
Jeroen van der Linden
Van Oers IT & Cybersecurity
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
mariska van as
Mariska van As | Loonadministrateur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek