Vanoers.nlHR SolutionsSchending geheimhouding maar geen boetebeding. Wat nu?

Schending geheimhouding maar geen boetebeding. Wat nu? 

Schending geheimhouding maar geen boetebeding

Een bedrijf met als directeur een BN-er sluit een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden of vaststellingsovereenkomst (vso) met een medewerker. In een vso legt u de afspraken vast m.b.t. de afwikkeling van het dienstverband. Hierin kunnen ook afspraken worden gemaakt die voortduren ná het dienstverband.

Geheimhoudingsbeding

In dit geval wordt er een geheimhoudingsbeding opgenomen in de vso dat specifiek ziet op de privéaangelegenheden van de directeur. Vaak wordt aan een geheimhoudingsbeding ook een boetebeding gekoppeld. Enerzijds om de drempel van het schenden van het beding hoger te maken, anderzijds omdat concrete schade bij schending van geheimhouding heel lastig is aan te tonen, en u zonder schade geen schadevergoeding kunt vorderen. Wanneer je een boetebeding koppelt aan een geheimhoudingsbeding hoeft u schade niet aan te tonen. U kunt dan gewoon de boete vorderen.

Casus

In deze casus heeft de rechter vastgesteld dat het geheimhoudingsbeding is geschonden door de ex-werknemer maar dat hieraan geen consequenties kunnen worden verbonden nu er geen boetebeding in de vaststellingovereenkomst is opgenomen. De rechter oordeelt dat door de directeur geen concrete schade is aangetoond, waardoor ook geen schadevergoeding kan worden toegewezen. De gedupeerde ex-werkgever moet ook nog eens de eigen proceskosten betalen. Een hard gelag voor de directeur waarvan, ondanks het geheimhoudingsbeding in de vso, details uit het privéleven op straat kwamen te liggen zonder dat de ex-werknemer hiervoor moest “boeten”.

Meer informatie

Zorg bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst dat u de hulp inroept van een professional. Onze arbeidsrechtjuristen vertellen u graag meer. Neem contact op met onze specialisten via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Bron: ECLI:NL:RBMNE:2022:3961 

  • icon
Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Suzy Buijzen
Suzy Buijzen | Senior jurist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!