Met het Coronadossier houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Vanoers.nlNieuwsInhouding loonbelasting en bijzonder tarief

Inhouding loonbelasting en bijzonder tarief

Inhouding loonbelasting en bijzonder tarief

Nederland kent een progressief belastingstelsel. Hoe hoger je inkomen hoe meer belasting dat je betaalt. Wanneer iemand inkomen heeft uit loondienst dan houdt de werkgever loonheffing (loonbelasting en premies volksverzekeringen) in op het salaris van de werknemer. De loonheffing is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Als werknemer ben je loonheffing verschuldigd over je totale salaris op jaarbasis. Aan het einde van een jaar maakt het dan ook niet uit of een medewerker zijn salaris verdient bij één werkgever of dat hetzelfde bedrag bij meerdere werkgevers wordt genoten.

Toch kan het lijken alsof je dan meer belasting betaalt bij meerdere banen……hoe zit dat dan?

Heffingskorting

Als je tegelijkertijd meerdere banen hebt, dan wordt de loonheffingskorting door één van beide werkgevers toegepast. Je hebt er namelijk maar één keer recht op. Daardoor kan het zijn dat je bij je tweede (en volgende) werkgever meer belasting betaalt. Zouden beide werkgevers rekening houden met de loonheffingskorting dan moet je het te veel betaalde deel achteraf aan de Belastingdienst terugbetalen. Via de aangifte inkomstenbelasting wordt dit gecorrigeerd.

Ook kan het zo zijn dat je achteraf toch belasting moet bijbetalen (via een aanslag inkomstenbelasting), ondanks het feit dat de loonheffingskorting maar één keer is toegepast. Dit wordt veroorzaakt door de werking van de progressiviteit in de belastingschijven. Twee werkgevers houden namelijk belasting in alsof je maar 1 werkgever hebt en allebei beginnen ze bij de eerste tariefschijf. Er wordt dus geen rekening gehouden met het salaris dat je bij de andere baan verdient.

Hoogte van het inkomen

Omdat de loonheffingskorting afhankelijk is van de hoogte van het inkomen, wordt er tevens een verrekenings-percentage loonheffingskorting toegepast op bijzondere beloningen (bijvoorbeeld vakantiebijslag, overwerk, bonussen etc.). Inkomens tussen € 10.917,- en € 20.219,-  (in 2021) krijgen dan te maken met een korting van wel 28,77%. Het risico hiervan is dat vooral flexwerkers die onregelmatig werken (zoals parttimers, uitzendkrachten en oproepkrachten) op moeten passen en dan specifiek degenen die in een bijzonder tarief van 8,33% vallen (belastingtarief van 37,1% met een korting van 28,77%).

Met ‘oppassen’ wordt bedoeld dat als zij meerdere dienstbetrekkingen hebben of gedurende het jaar meer werken en verdienen bij dezelfde werkgever, ze met het totale inkomen in een hogere belastingschijf terechtkomen en dus onverwacht met een naheffing te maken kunnen krijgen.

Verschillen loonheffingspercentages

In onderstaand voorbeeld hebben wij een 3-tal berekeningen gemaakt om de gevolgen van de verschillen in de loonheffingspercentages te verduidelijken (op basis van de witte jaarloontabel voor bijzondere beloningen 2021):

 1. Situatie 1: Iemand geniet op jaarbasis € 18.000 aan salaris, € 1.000,- aan vakantiegeld en € 1.000,- aan overwerk. Het jaarloon bedraagt € 20.000,-
  € 2.000,- zal tegen het bijzondere tarief berekend worden in dit geval 8,33% = € 166,60
 2. Situatie 2: Iemand geniet op jaarbasis € 19.000 aan salaris, € 1.000,- aan vakantiegeld en € 1.000,- aan overwerk. Het jaarloon bedraagt € 21.000,-
  € 2.000,- zal tegen het bijzondere tarief berekend worden in dit geval 34,44% = € 688,80
 3. Situatie 3: Iemand geniet op jaarbasis € 20.000 aan salaris, € 1.000,- aan vakantiegeld en € 1.000,- aan overwerk. Het jaarloon bedraagt € 22.000,-
  € 2.000 zal tegen het bijzondere tarief berekend worden in dit geval 40,41% = € 808,20

Opmerking

Het fiscale jaarsalaris wordt in de loonadministratie over het voorgaande jaar vastgesteld (conform de richtlijnen van de Belastingdienst). Wanneer een werknemer in de loop van een jaar in dienst treedt, dan wordt een inschatting gemaakt van het jaarsalaris. Op basis van dit jaarloon wordt het percentage aan loonheffing voor het bijzonder tarief bepaald. Het van toepassing zijnde tarief is te vinden in de witte tabel voor bijzondere beloningen.

Conclusie

U ziet dat in bovenstaande berekeningen voor hetzelfde bedrag aan bijzondere beloningen enorme verschillen ontstaan in de te betalen loonheffingen.

Het kan dus raadzaam zijn om dit met uw medewerker tussentijds te bespreken.  Een werknemer kan u een schriftelijk verzoek doen om een hoger percentage voor het bijzondere tarief vast te laten stellen. Let op: u mag dit niet op eigen initiatief doen. Dit is alleen mogelijk op schriftelijk verzoek van uw medewerker. In geval van meerdere inkomens dient u dus ook nog te beschikken over het inkomen van de andere dienstverbanden om een juiste berekening te kunnen maken.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon voor de loonverwerking. Bent u nog geen klant bij ons? Neem dan contact op met één van onze adviseurs loonbelasting en sociale zekerheid. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Manager loonadvies
 • icon
kim verhoeven-heinen
Kim Heinen

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!