Vanoers.nlLoonadviesEigenrisicodragerschap WGA en/of Ziektewet

Eigenrisicodragerschap WGA en/of Ziektewet 

Eigenrisicodragerschap WGA en/of Ziektewet

Werkgevers kunnen twee keer per jaar – per 1 januari en per 1 juli – de keuze maken of zij zelf het risico op instroom in de WGA en/of de Ziektewet (ZW) willen dragen. Hiervoor moeten zij tijdig – uiterlijk 13 weken vóór genoemde datums – een aanvraag indienen. Werkgevers die per 1 januari 2023 eigenrisicodrager willen worden of het eigenrisicodragerschap willen beëindigen moeten dit uiterlijk 1 oktober 2022 bij de Belastingdienst aangeven.

 

Werkgevers zijn voor de risico’s van instroom van werknemers in de WGA en ZW gewoonlijk verzekerd via UWV. Zij dragen hiervoor een gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) af via de aangifte loonheffingen. Deze premie bestaat uit een deel voor de ZW en een deel voor de WGA-uitkeringen. Bent u eigenrisicodrager voor de ZW en/of WGA, dan betaalt u dat deel van de premie Whk niet. De eigenrisicodrager ZW betaalt zelf de Ziektewetuitkering voor werknemers die ziek uit dienst gaan. Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA zijn ook financieel verantwoordelijk voor WGA-uitkeringen die UWV betaalt aan (ex-)werknemers. Daarnaast zijn eigenrisicodragers ook zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van de (ex-)werknemer. Om eigenrisicodrager te kunnen worden voor de WGA is een garantieverklaring nodig van een erkende verzekeraar/bank.

Overweegt u het eigenrisicodragerschap of wenst u het juist te beëindigen, laat u goed informeren en adviseren over de voor- en nadelen en leef een strak verzuimbeleid na. Heeft u een ondernemingsraad (OR), betrek de leden in de overweging. Zij hebben adviesrecht bij de keuze voor het eigenrisicodragerschap.

Meer informatie

Heeft u vragen over het eigenrisicodragerschap of wilt u laten onderzoeken of het interessant voor uw organisatie zou kunnen zijn? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Neem contact op

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart

Van Oers Loonadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Suzy Buijzen
Suzy Buijzen | Senior jurist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!