Vanoers.nlHR SolutionsAfhandeling bezwaren pseudo-eindheffing hoog loon (crisisheffing) na uitspraak door hoogste rechter

Afhandeling bezwaren pseudo-eindheffing hoog loon (crisisheffing) na uitspraak door hoogste rechter 

De Belastingdienst heeft op haar website kenbaar gemaakt dat zij de in 2013 en 2014 gemaakte bezwaarschriften tegen de pseudo-eindheffing hoog loon (ook wel crisisheffing genoemd) af gaat handelen. Dit naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

Wat is de pseudo-eindheffing hoog loon (crisisheffing)?

De crisisheffing was een eindheffing die in 2013 en 2014 werd geheven van werkgevers. Werkgevers die werknemers in dienst hadden die in het daaraan voorafgaande jaar een loon (uit tegenwoordige dienstbetrekking) genoten hoger dan € 150.000 waren deze heffing verschuldigd. De heffing bedroeg 16% van het deel van het loon boven € 150.000. Door veel werkgevers is destijds bezwaar gemaakt. De Belastingdienst heeft met veel werkgevers vaststellingsovereenkomsten gesloten. In deze overeenkomsten is vastgelegd dat het bezwaar wordt aangehouden totdat de hoogste gerechtelijke instantie heeft beslist.

Jurisprudentie

Inmiddels heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) geoordeeld dat de bezwaren tegen de pseudo-eindheffing hoog loon (crisisheffing) ongegrond zijn. Eerder kwam de Hoge Raad tot hetzelfde oordeel. Bezwaren tegen de crisisheffing die met een vaststellingsovereenkomst zijn aangehouden, gaat de Belastingdienst nu afhandelen.

Het EHRM heeft op 7 december 2017 in drie zaken, waarvan twee proefprocedures, uitspraak gedaan (kenmerknummer 46184/16). Het Hof heeft de bezwaren tegen de crisisheffing afgewezen. Het Hof vond de crisisheffing niet in strijd met het antidiscriminatiebeginsel (artikel 14 EVRM) en niet in strijd met het beginsel van het ongestoorde recht op eigendom (artikel 1 Eerste Protocol bij het EVRM).

De Hoge Raad had de bezwaren tegen de crisisheffing al in een eerdere proefprocedure, op 29 januari 2016, ongegrond verklaard (zaaknummer 15/03090). Hiermee zijn de bezwaren tegen de crisisheffing in proefprocedures door de hoogste rechters beoordeeld en afgewezen.

Wat betekent dit voor u?

De bezwaarschriften van werkgevers waarmee een vaststellingsovereenkomst is gesloten, zullen nu afgehandeld worden door de Belastingdienst. In februari zal de Belastingdienst een brief sturen over de afhandeling van uw bezwaar. Als werkgevers eind februari nog geen bericht hebben ontvangen, kan contact opgenomen worden met de Belastingdienst (op het telefoonnummer 0800 – 0543 of per mail (crisisheffing@belastingdienst.nl). Zoals afgesproken in de vaststellingsovereenkomst zijn de uitspraken in de proefprocedures leidend voor de beslissing op uw bezwaar. De bezwaren zullen daarom door de Belastingdienst ongegrond worden verklaard.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met onze adviseurs loonbelasting en sociale zekerheid.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.