Vanoers.nlInternationaal zakendoenIntrekking besluit met grote inkomensachteruitgang voor Nederlandse bestuurder van buitenlandse vennootschappen

Intrekking besluit met grote inkomensachteruitgang voor Nederlandse bestuurder van buitenlandse vennootschappen  

Intrekking besluit belasting buitenlandse bestuursvergoeding

Nederland trekt de goedkeuring van vermindering op de belasting over buitenlandse bestuursvergoedingen, volgens een besluit in 2008, per 1 januari 2023 in. Dit heeft gevolgen voor de belastingheffing voor Nederlandse bestuurders van buitenlandse vennootschappen.

Gevolgen intrekking

Een buitenlandse bestuurdersvergoeding die door een inwoner van Nederland wordt ontvangen, is in beginsel vaak dubbel belast. Dit in het land van de vennootschap zelf en in Nederland. Nederland geeft daarbij in de regel een vermindering op de door haar berekende belasting, zodat het betalen van dubbele belasting voorkomen wordt. In een voor deze gevallen belangrijk besluit uit 2008 was hiervoor een voor de praktijk belangrijke goedkeuring opgenomen. Toepassing van de goedkeuring leidt er veelal toe dat de bestuurdersbeloning niet danwel relatief laag belast is. Door de intrekking van het besluit per 1 januari 2023 zal de wijze waarop Nederland deze belastingvermindering berekent in veel gevallen aanleiding geven tot (een veel hogere) extra belastingheffing.

Enkel bestuursvergoedingen

De wijziging heeft enkel betrekking op bestuurdersvergoedingen. Voor niet-bestuurdersvergoedingen levert het intrekken van het besluit geen nadeel op. In de praktijk blijkt geregeld dat er geen (goed) onderscheid gemaakt wordt in de aard van de beloning en dat deze niet altijd correct wordt vastgelegd. Dit omdat hier tot nu toe nog geen belang voor was. Met het intrekken van het besluit is het belangrijk om allereerst na te gaan wat de impact is en wat de mogelijkheden zijn om de gevolgen te beperken.

Hulp nodig?

Wilt u op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen? Neem dan contact op met onze adviseurs via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl. Zij helpen u graag verder.

Neem direct contact op

 

stefan lucas
Stefan Lucas
Belastingadviseur
  • icon
stefan lucas
Stefan Lucas
Van Oers Belastingadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!