Vanoers.nlNieuwsExtra boete bij ontslagvergoeding als overbrugging naar pensioen

Extra boete bij ontslagvergoeding als overbrugging naar pensioen

De werkgever moet een extra eindheffing van 52% over de ontslagvergoeding betalen als de ontslagvergoeding als overbrugging naar pensioen gezien wordt. Bij ontslag mag niet de intentie bestaan om oudere werknemers ‘vervroegd’ met pensioen te laten gaan.

Wanneer is sprake van een overbrugging naar pensioen

Een regeling welke nagenoeg uitsluitend het doel heeft om de periode van ontslag tot aan pensioendatum financieel te overbruggen wordt ook wel een RVU genoemd. RVU staat voor Regeling Vervroegde Uittreding. Volgens de Belastingdienst is in ieder geval géén sprake van een RVU als de werkgever een objectief criterium hanteert voor het ontslag én niet leeftijd gerelateerd is.

Bij collectief ontslag zijn objectieve criteria ‘afspiegelen’ en ‘last in, first out’. Bij individueel ontslag kan gedacht worden aan ‘aantoonbaar disfunctioneren’ of ‘onverenigbaarheid van karakters’. In deze gevallen is er géén sprake van een RVU.

Toets vooraf

Binnen de Belastingdienst was het tot voor kort gebruikelijk om achteraf vast te stellen of de feitelijke uitwerking van de ontslagregeling leidde tot een RVU. Achteraf werd bijvoorbeeld vastgesteld hoeveel ouderen daadwerkelijk vertrokken zijn en tegen welke vergoeding.

Onlangs heeft De Hoge Raad bepaald dat de toets op objectieve voorwaarden en kenmerken vooraf plaats dient te vinden en niet achteraf.

Duidelijkheid op voorhand

Door vooraf duidelijkheid te krijgen, kan voorkomen worden dat een extra eindheffing van 52% over de ontslagvergoeding door de Belastingdienst in rekening wordt gebracht. Heeft u een oudere werknemer waar een mogelijk ontslag dreigt, doorloop het ontslagtraject zorgvuldig en houdt de Regeling Vervroegde Uittreding in het achterhoofd.

jeroen van der linden
Jeroen van der Linden
Manager loonadvies
Neem contact op
jeroen van der linden
Jeroen van der Linden
Van Oers Loonadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
jeroen van der linden
Jeroen van der Linden | Manager loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek