Vanoers.nlAgroAgroFlits week 7

AgroFlits week 7 

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Bezoek onze lezing met Overwater Rentmeesterskantoor

Op dinsdagmiddag 18 februari organiseert Van Oers Agro in samenwerking met Overwater Rentmeesterskantoor een lezing over hoe u als ondernemer om kunt gaan met overheidsingrijpen. Aan bod komen onder meer de schadeloosstellingen bij verkoop en het vestigen van zakelijke rechten. We gaan in op de fiscale gevolgen van deze vergoedingen. Daarnaast worden de fiscale aspecten van een bv/vof-structuur behandeld. Voor meer informatie en om uzelf in te schrijven kijkt u bij de Van Oers Academy.

 

Brede weerverzekering aangepast

Met een brede weersverzekering verzekert u zich tegen schade aan gewassen door extreme en ongunstige weersomstandigheden. Per 1 januari 2020 is de brede weersverzekering vrijgesteld van assurantiebelasting. Daardoor daalt uw premie. Daar staat tegenover dat de subsidie van de overheid voor deze verzekering wordt ingeperkt. In 2020 bedraagt de subsidie voor de brede weersverzekering nog maximaal 63,7% van uw premie. Overigens kunt u wel eerder een schade-uitkering ontvangen. Wanneer u een financiële schade lijdt van meer dan 20 procent van de normale opbrengst, mag de verzekeraar al de schadevergoeding gaan uitkeren. Tot dit jaar mocht de gesubsidieerde Brede weersverzekering pas uitkeren als de schade meer dan 30 procent was.

 

Bewaarplicht mestadministratie

U moet uw mestadministratie en haar bewijsstukken gedurende vijf jaar na afloop van het jaar bewaren. Deze bewaarplicht is uitgebreid voor (uitsluitend) het jaar 2014. Dit komt omdat het stelsel van ‘verantwoorde en grondgebonden groei’ uitgaat van uw melkveefosfaatoverschot dat in 2014 is ontstaan. Deze berekening blijft dus ook na vijf jaar nog relevant. Daarom moet u de mestadministratie en de daarop betrekking hebbende bewijsstukken uit 2014 bewaren tot vijf kalenderjaren na beëindiging van het bedrijf.

 

Wijziging fosfaatgebruiksnormen landbouwgrond

Aan het begin van elk jaar berekent u hoeveel fosfaat u maximaal mag gebruiken op uw landbouwgrond. Dit is uw fosfaatgebruiksruimte. De gebruiksruimte is afhankelijk van de fosfaattoestand van uw grond. De toestand wordt uitgedrukt in vijf klassen, van fosfaat arm tot fosfaat hoog. Vanaf 1 januari 2020 zijn de normen van de fosfaatgebruiksruimte gewijzigd. Voor de klasse hoog is de norm voor grasland gedaald van 80 kg naar 75 kg en voor bouwland van 50 kg naar 40 kg. Bij de overige klassen is de norm gelijk gebleven of verhoogd. Indien een perceel niet is bemonsterd geldt automatisch de fosfaattoestand “hoog”. Het wordt dus steeds interessanter om grondmonsters te laten nemen. Meer informatie hierover vindt u op de website van RVO.

 

Subsidie investeringen in energie glastuinbouw opent op 2 maart

Volgende maand opent de subsidieregeling Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie glastuinbouw 2020. Een tweede energiescherm, een luchtbehandelingssysteem of aansluiting op een warmtenet of biogascluster komen hiervoor in aanmerking. De subsidie kan oplopen tot maximaal 25% van de kosten. Meer informatie over de voorwaarden en bedragen leest u op de website van RVO.

 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.