Vanoers.nlNieuwsLoopt uw pensioencontract af?

Loopt uw pensioencontract af?

Aflopen pensioencontract

Loopt de overeenkomst af die u gesloten heeft met uw pensioenuitvoerder? Zeg tijdig op, zodat u zelf kunt bepalen wie de pensioenregeling voor uw werknemers volgend jaar uit gaat voeren en voorkom zo een forse stijging in pensioenlasten!

Uitvoeringsovereenkomst

Indien u als werkgever een pensioenregeling heeft voor uw medewerkers, bent u verplicht om deze pensioenregeling bij een pensioenuitvoerder onder te brengen. Met deze pensioenuitvoerder sluit u als werkgever een overeenkomst. Deze overeenkomst wordt de uitvoeringsovereenkomst genoemd.

 

Wat staat er in de uitvoeringsovereenkomst?

De voorwaarden op basis waarvan de pensioenregeling uitgevoerd wordt zijn opgenomen in deze overeenkomst. Hierbij kunt u denken aan de tarieven voor het partner- en wezenpensioen, de premievrijstelling en de hoogte van de administratiekosten. Tevens zijn opgenomen de verplichtingen die u als werkgever heeft, zoals het tijdig aanmelden van (alle) nieuwe medewerkers. Daarnaast wordt vermeld wat de duur en de opzegtermijn van de overeenkomst is.

 

Opzegtermijn pensioenregeling

De meeste overeenkomsten lopen af per 1 januari. Vaak is de opzegtermijn 2 of 3 maanden. Indien de overeenkomst tot 1 januari 2020 loopt, dient er dus opgezegd te worden voor 1 oktober 2019 (bij een opzegtermijn van 3 maanden). Door tijdig zelf de overeenkomst (pro forma) op te zeggen, heeft u als werkgever zelf de touwtjes in handen om te bepalen bij welke pensioenuitvoerder u de pensioenregeling vervolgens onderbrengt.

 

Aandachtspunten verlengen pensioenregeling

Aangezien de spelregels ten aanzien van pensioen de afgelopen jaren gewijzigd zijn, is de kans groot dat de nieuwe pensioenregeling afwijkt van de oude pensioenregeling. Pensioen is een arbeidsvoorwaarde. Met een wijziging van een arbeidsvoorwaarde dienen uw medewerkers individueel in te stemmen, óók wanneer  er een ondernemingsraad (OR) is.

 

Beschikbare premieregeling of middelloonregeling

Indien u een beschikbare premieregeling heeft, is de kans groot dat de kostencomponent van de pensioenregeling daalt. Bij het handhaven van een middelloonregeling zullen de pensioenlasten fors stijgen, vaak meer dan 200%! Het overstappen van een middelloonregeling naar een (budgettair) aantrekkelijke beschikbare premie is een trend. Echter communicatie en instemming van medewerkers is cruciaal.

 

Meer informatie?

Meer weten en van gedachten wisselen? Neem contact op met Jeroen van der Linden.

jeroen van der linden
Jeroen van der Linden
Manager Loonadvies
Contact
jeroen van der linden
Jeroen van der Linden
Van Oers Loonadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
jeroen van der linden
Jeroen van der Linden | Manager loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek