Vanoers.nlAFAS Consultancy“Implementeren is voor 30% onder de motorkap sleutelen en 70% mensenwerk.”

“Implementeren is voor 30% onder de motorkap sleutelen en 70% mensenwerk.” AFAS Consultancy

Implementeren mensenwerk

Het is jammer dat dit interview niet via een podcast is opgenomen, want wat mooi om te zien hoe enthousiast Michel Verhoeven kan vertellen (over AFAS). Michel en ik (Elise Merkx) werken vanaf 1 september als AFAS consultant binnen Van Oers Accountancy & Advies. Om hem beter te leren kennen en meer te weten te komen over zijn best practices, implementatie skills en ervaringen, zijn we samen het gesprek aangegaan.

Veel klanten vragen aan ons, wat kan AFAS voor mijn organisatie betekenen? Waar begin ik en hoe start ik? Waar moet ik aan denken en wat moet ik zeker niet vergeten? Gelukkig hebben we een professioneel team in huis, waaronder Michel die met zijn 14 jaar ervaring in AFAS weet waar te beginnen en hoe u een succesvolle implementatie realiseert.

Elise: Waar moet ik aan denken als ik met AFAS wil starten?

Michel: Als je AFAS wilt implementeren moet je niet alleen nadenken over wat je wilt maar vooral wat de output moet zijn van je systeem.

Elise: Dat klinkt cryptisch.

Michel: Je wilt jouw systeem later in kunnen zetten om te rapporteren, data uit te halen en te sturen, zodat je jouw bedrijfsvoering in de gaten kunt houden. Daarom vraag ik altijd wat het belangrijkste is voor de klant, welke cijfers zij willen zien en wat zij belangrijke stuurdata vinden.

Elise: Dus je hebt het dan helemaal nog niet over de inhoud van de processen?

Michel: Nee. Sterker nog, ik vind de besturingsfilosofie en strategie van de organisatie veel belangrijker. Wat doet de organisatie en hoe zit de structuur in elkaar? Als je het voorbeeld neemt van een uitzendbureau dan is dat heel plat een urenfabriek, dus wilt je sturen op declarabele uren. Bij een taxi, – bouw of autodealer is dat weer anders. Je wilt er dus voor zorgen dat jouw financiële processen het sluitstuk zijn van jouw organisatie. Hetzelfde geldt voor een inkoopproces, verkoopproces en goederenontvangst.

Elise: Wat heb ik dan nodig om dit voor elkaar te krijgen?

Michel: Het is belangrijk dat je de output naar de input vertaalt en daar helpen wij de klant mee. Dus wat moet er in het financiële proces gestopt worden, wil je dat eruit krijgen. Wij bieden de vertaling naar AFAS. Denk bijvoorbeeld aan afdelingen/projecten waar een organisatie op wilt sturen. Dit vertaal je dan naar verbijzonderingsassen, zoals een kostenplaats en kostendrager.

Elise: Kun je een voorbeeld geven van een financieel proces?

Michel: Neem bijvoorbeeld het debiteurenproces. Wanneer een debiteur niet betaalt, wil je een aanmaning sturen. Vragen die wij dan stellen zijn:

 1. Hoe lang is de betalingstermijn?
 2. Na hoeveel dagen gaan we aanmanen?
 3. Hoe vaak gaan we aanmanen?
 4. Én heel belangrijk, passen deze keuzes bij jouw besturingsfilosofie?

Elise: Binnen HRM heb je veel te maken met wet en regelgeving. Wat maakt nou het verschil tussen een HRM- en een financiële implementatie?

Michel: Waar HRM de kaders heeft van de wet, moeten we ons bij een financiële implementatie echt invreten in de organisatie. Dat dien je bij HRM ook te doen, alleen zijn de keuzes daarin kleiner. Door in een financiële implementatie óók jouw bedrijfsvoering mee te nemen, kun je echt het onderscheid maken ten opzichte van de concurrentie. Een goed voorbeeld van een HRM proces is daarin goed werkgeverschap. Bouw de wet- en regelgeving uit met hetgeen wat bij jouw organisatie past.

Elise: Je geeft in onze gesprekken vaak aan dat implementeren ook verandermanagement is. Kun je dit toelichten?

Michel: Het proces inregelen in AFAS is één, dat is de techniek en die regelen we wel. Echter zit de kern van de implementatie in het meenemen van de organisatie, verandermanagement en procesbegeleiding. De uitdaging zit in het verandermanagement en dat maakt het succes van de implementatie.

Enthousiast geworden en wilt u meer weten?

Schrijf u in voor onze online sessie: ‘Hoe zorgt u voor een succesvolle AFAS implementatie’, gegeven door Marjolijn en Michel.

Tijdens deze sessie nemen wij u mee in wat er komt kijken bij de implementatie van AFAS. Welke fases doorloopt u? Met welke do’s en dont’s kunt u rekening houden? Hoe laat u de implementatie slagen? En, misschien wel een van de belangrijkste vragen, hoe gaat u het testen aanvliegen? Onze specialisten helpen u hier graag bij. We zien u dan graag!

Meer informatie

Wilt u graag ondersteuning bij het uitvoeren en inrichten hiervan, laat het ons dan gerust weten, we helpen u graag.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan ook contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem direct contact op

Elise Merkx
Elise Merkx
AFAS consultant
Direct contact
Van Oers
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

 • Vul hier uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Wij streven ernaar om binnen 1 werkdag contact met u op te nemen.
 • Hoe kunnen we u bereiken?
 • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Elise Merkx
Elise Merkx | AFAS consultant
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek